Guyana’s ‘ongelooflijke oliebonanza’ groeit

Analisten voorspellen grotere winsten, signaleren mogelijke valkuilen

De totale overheidsinkomsten van Guyana waren in 2018 slechts 1,4 miljard dollar, maar nu, met de snel groeiende olie- en gasactiviteiten voor de kust, wordt dit geschat op 50-200 miljard dollar tot 2050.

De inkomsten uit koolwaterstoffen zullen daarom alle andere inkomstenbronnen in de schaduw stellen, gezien de omvang van Guyana’s kleine niet-olie-inkomstenbasis. Met een kleine bevolking van iets meer dan 750.000 mensen, zal Guyana de komende jaren naar verwachting hoge olieprijzen per hoofd van de bevolking verdienen.

ExxonMobil heeft sinds 2015 meer dan 25 commerciële ontdekkingen gedaan in Guyana, goed voor meer dan 10 miljard vaten olie-equivalente hulpbronnen. Tot nu toe zijn vier projecten goedgekeurd, waarvan er al twee in productie zijn. Voor de vijfde wordt momenteel een aanvraag ingediend.

“Als alle ontdekkingen zouden worden ontwikkeld, kijk je naar, in de komende 20 jaar, meer dan $ 130 miljard dollar die Guyana binnenstroomt uit alleen de productiedeling en royaltyovereenkomsten”, Schreiner Parker, Rystad Energy’s Vice President voor Latijns-Amerika en de Caribbean vertelde OilNOW. “Nu kan dat natuurlijk aanzienlijk toenemen met meer vondsten die zeker zullen worden ontwikkeld, dus het is een ongelooflijke rijkdom waarmee dit land is gezegend.”

Maar samen met deze ongekende meevaller is er een potentieel voor verkeerd gebruik van de hulpbronnen, vooral in een land met zwakke instellingen en een geschiedenis van endemische corruptie.

“Olierijkdom is geen garantie voor hoge inkomens. Angola, Indonesië en Nigeria behoren allemaal tot de 20 grootste olieproducenten ter wereld, maar ze hebben nog steeds een lager middeninkomen, grotendeels vanwege hun lage huren per hoofd van de bevolking,” zei Dr. Zainab Usman, een senior fellow en directeur van de Afrika-programma bij de Carnegie Endowment for International Peace in Washington, D.C. “Ten tweede vertaalt het bereiken van een hoge inkomensstatus uit natuurlijke hulpbronnen zich niet altijd in verbeterde menselijke ontwikkelingsresultaten.”

De expert in economisch beleid, energiebeleid en opkomende economieën in Afrika beweerde dat Guyana gepositioneerd is om veel olie te produceren en veel inkomsten te verdienen voor elk van zijn burgers. Ze zei dat het land momenteel het equivalent van ongeveer 24 vaten per inwoner per jaar produceert. Wanneer de productie tegen 2025 750.000 vaten per dag bereikt, zei Dr. Usman dat dit het equivalent zou kunnen zijn van 238 vaten per inwoner voor het jaar, meer dan alle huidige top 10 producenten.

Ondertussen erkende Parker de mogelijke valkuilen die de injectie van enorme bedragen in Guyana zou kunnen hebben, maar zei hij tot nu toe aangemoedigd te zijn door de stappen die zowel door de regering als door ExxonMobil zijn genomen.

“Ik denk dat ik het meest bemoedigd ben over … hoe proactief de regering is geweest in het begrijpen van hun verantwoordelijkheid jegens de mensen van Guyana om ervoor te zorgen dat deze rijkdom hen ten goede komt en niet slechts enkele van de mensen die misschien aan de top zitten, ” hij zei. “Het is echt indrukwekkend om te zien hoeveel nadruk daarop is gelegd, niet alleen door de overheid, maar ook door Exxon en andere externe actoren, dus ik denk dat Guyana in de 21e eeuw de testcase zal zijn om te begrijpen hoe de ontwikkeling van hulpbronnen vooruitgaat, en alle borden wijzen in de goede richting.”

Reacties

  • Nog geen reacties.
  • Uw commentaar of ervaring delen? Wij horen graag van u!